“Vårt mål var å redusere ventilasjonssystemets energiforbruk med minst 60 prosent.”

 

Arrangementslokaler opplever to ytterpunkter: de er enten ubrukte eller fulle av mennesker. Ventilasjonssystemet på arrangementsstedet Stiftskeller i Beutelsbach kunne ikke lenger håndtere de endrede kravene: Etter en ettermontering (retrofit) som her, sirkulerer ikke bare luften mer effektivt, men luftkvaliteten passes også på ved hjelp av sensorer.  

Beutelsbach ligger i nærheten av Stuttgart. Klosteret ligger i den eldre delen sentrum, utsmykket med innramming av tømmer. Det er blant annet satt opp et treningsrom, en kino og et selskapslokale i den gamle klosterkjelleren. Et enkelt ventilasjonssystem forsyner rommene med luft, og bruker mye strøm i prosessen.

Et planleggingskontor på oppdrag fra byen henvendte seg til selskapet Pfänder, som hovedsakelig automatiserer bygninger. “Vi bygger ikke ventilasjons- eller varmesystemer selv, men tar oss av kontrollsystemet deres, programmerer for eksempel når og hvor ventilasjon, oppvarming eller kjøling er nødvendig,” sier Lukas Pfänder. Mange kunder kommer til Lukas og broren Tobias Pfänder med gamle ventilasjonsanlegg som bruker for mye strøm.

I stedet for de gamle reimdrevne viftene gir nå åtte nye RadiFit sentrifugalvifter frisk luft. (Foto: Lukas Zwiessele)

Et nytt styringssystem er ikke alltid tilstrekkelig, men fullstendig utskifting av systemene er dyrt og tidkrevende. Da de søkte etter en partner for vanskelige moderniseringsprosjekter, var de to brødrene klar over ettermonteringsprosjektene til ebm-papst Service Center Breuell & Hilgenfeldt. Siden den gang har de implementert denne typen oppgraderinger i samarbeid med vifteprodusenten fra Mulfingen og ettermonteringsekspert Dieter Hildebrandt fra Breuell & Hilgenfeldt.

Gammelt system, ny kontroll?

For Beutelsbach Stiftskeller var oppgaven kun å modernisere ventilasjonssystemets kontrollsystem. «Vi tok en titt på kontrollskapet på stedet. Den var fortsatt i god stand. Men vi ble overrasket da vi så på ventilasjonen: gamle beltedrevne vifter var fortsatt installert.» Et nytt kontrollsystem for et gammelt system? Som et resultat vil det største potensialet for innsparing være ubrukt.

Vårt mål var å redusere ventilasjonssystemets energiforbruk med minst 60 prosent.
— Lukas Pfänder, administrerende direktør Pfänder GmbH

Dieter Hildebrandts forslag: åtte nye RadiFit sentrifugalvifter i fire systemer som leverer frisk luft til den hvelvede kjelleren, treningsstudioet, dusjene, garderobene og kinoen mye mer effektivt. Ventilasjonssjaktene var i god stand og den begrensede plassen i kjelleren var perfekte forhold for en ettermontering: System åpent, gamle vifter ut, RadiFit inn.

Sparer energi, seksti prosent og mer

Den hvelvede kjelleren, som brukes til arrangementer, ligger dypt under det gamle klosteret. Det er viktig at kjellerluften ikke er tett. (Foto: Lukas Zwiessele)

De gikk deretter for å se på det elektriske i kontrollskapet. Pfänders leste det nye ventilasjonssystemets ytelsesverdier for første gang: «Vårt mål var minst 60 prosent mindre strømforbruk. Dette tillater trinnløs regulering av RadiFit EC-motoren.

I stedet for to trinn som tilsvarer en potens på 0 eller 100 prosent, kan vi nå kalle opp utganger på 16, 37 eller 89 prosent etter behov." Sparemålet på 60 prosent ble allerede nådd ved å bytte ut viftene, men det var fortsatt rom for forbedringer.

Dette er fordi det er enda mer effektivitet å hente hvis etterspørselen er nøyaktig identifisert og automatisk kontrollert. Rommene på Stiftskeller er perfekt egnet til dette, som Lukas Pfänder forklarer: «Treningsrommet brukes ikke halvparten av dagen. Men når det arrangeres treningsøkter der, øker CO₂-nivået kraftig, og derfor øker også behovet for frisk luft betydelig. Etter treningsøkten brukes dusjene og garderobene, noe som forårsaker høye temperaturer og fuktighet.»

Med behovsbasert styring reagerer ventilasjonssystemet uavhengig på disse raskt skiftende kravene. Det utskiftede styreskapet ga allerede de rette forholdene for dette. Alt som manglet var sensorer og gatewayer. Dieter Hildebrandt anerkjente muligheten og presenterte Lukas og Tobias Pfänder for inngangsporter fra oppstarten ebm-papst neo, som omhandler intelligente løsninger for databaserte bygninger.

Sensorer gjør det smart

Sensorene måler kontinuerlig CO₂-innhold, fuktighet, temperatur og finstøvkonsentrasjon i luften. Verdiene sendes til Intelligate Air Gateway, som videresender dem til ventilasjonssystemets kontrollsystem. Styresystemet er individuelt tilpasset og programmert for Stiftskeller. Hvis CO₂-verdien i den hvelvede kjelleren  eller fuktigheten i dusjen   overskrider en viss grenseverdi, justerer systemet seg automatisk opp og ned når luftkvaliteten er god, og takket være EC-motoren gjøres dette jevnt og effektivt.

Vi har perfekt skreddersydd kontrollsystemet til kravene til klosterkjelleren for å spare enda mer energi.
— Lukas Pfänder, administrerende direktør Pfänder GmbH

Ralf Braun, salgsdirektør for Tyskland hos ebm-papst, forklarer: «Selvfølgelig kan du også justere det manuelt. Imidlertid er samspillet mellom sensorene og systemet veldig pålitelig og fremfor alt økonomisk.» Enkelte funksjoner, som å sende en advarsel til byggets vaktmester på e-post, er også mulig dersom en viss verdi overskrides. «Dette sikrer en meget høy luftkvalitet på løpende basis. Etter de siste årene og spesielt ved større arrangementer er det en god følelse, sier Braun. Derfor kan besøkende til klosterkjelleren føle seg helt til rette. Takket være ettermonteringen, i tillegg til effektiv ventilasjon, sikres luftkvaliteten til enhver tid.

CO2-innhold, luftfuktighet og temperatur måles i treningsrommet og garderobene. Systemet regulerer tilførselen av frisk luft tilsvarende. (Foto: Lukas Zwiessele)

Forrige
Forrige

Ny katalog for kompaktvifter

Neste
Neste

Finn riktig viftemodell