Vær oppmerksom når du velger vifter!

Når du velger en vifte, er det ofte mer nyttig å se på det statiske trykket i stedet for det totale trykket. Vår danske kollega Torben Lintrup Kirkholt forklarer hvorfor dette er tilfellet og snakker om hvorfor produsentdetaljer basert på samlet trykk bør behandles med varsomhet.

Det statiske trykket er et mål på trykket som viften kan generere i kanalsystemet. Dette er trykket som kreves for å flytte luft gjennom systemet. Det totale trykket omfatter både det statiske trykket og det dynamiske trykket som genereres av luftbevegelsen. Siden det dynamiske trykket ikke er direkte relatert til kraften til viftesystemet, kan det totale trykket være misvisende i designprosessen.

For eksempel er det dynamiske trykket med aksialvifter generelt høyere enn med sentrifugalvifter. Hvis du baserer systemet på det totale trykket, kan du konkludere med at aksialvifter har høyere effekt enn sentrifugalvifter. Dette er imidlertid ikke tilfelle hvis viftene er koblet til et kanalsystem. I dette tilfellet, når du designer basert på statisk trykk, er sentrifugalviften vanligvis det beste valget.

Det statiske trykket relaterer seg også direkte til spesifikt energiforbruk. Derfor er det også den riktige parameteren å bruke når du velger viften som vil gi deg optimale energibesparelser. Dette er fordi aksialviften igjen ser ut til å ha et høyere effektivitetsnivå enn sentrifugalviften, målt ved det totale trykket. Sentrifugalviften bruker imidlertid mindre strøm for å oppnå samme eller enda bedre resultat. For å vurdere hvor mye energi som faktisk forbrukes for å oppnå ønsket resultat, er det derfor alltid best å bruke den statiske virkningsgraden.

Totalt trykk kan føre til unøyaktigheter

Å måle det statiske trykket er også en relativt enkel og grei prosess som kan utføres ved hjelp av en rekke instrumenter. Det totale trykket er imidlertid vanskeligere å måle, da strømningshastigheten måles. I et vifte- eller kanalsystem er det vanskelig å finne et målepunkt som for eksempel ikke er påvirket av lokale hastighetsforskjeller og turbulens, noe som fører til unøyaktigheter i målingen.

Det krever ofte mye erfaring for å korrekt tolke målinger som inneholder det dynamiske trykket. Situasjonen er annerledes i et målelaboratorium som evaluerer viftedata, men til syvende og sist kommer det ned på hvor energieffektiv viften er der den faktisk brukes. Det statiske trykket bidrar til å vurdere dette forholdet lettere.

Når man sammenligner en aksialvifte – her en AxiEco Perform – med en sentrifugalvifte – her en RadiPac Pressure – er et jevnt grunnlag avgjørende. (Foto: ebm-papst)

Mange vifteprodusenter angir ytelsen til produktene sine ved hjelp av statisk trykk, noe som gjør det lettere å sammenligne ulike modeller og velge riktig vifte for et bestemt system og applikasjon. Noen produsenter bruker det generelle trykket for å annonsere for produktene sine slik at de kan indikere antatt bedre verdier. Hvis for eksempel en aksialvifte med et effektivitetsnivå på over 90 prosent annonseres sammenlignet med en 60 prosent sentrifugalvifte, kan dette avviket være basert på ulike grunnleggende prinsipper.

I dette tilfellet gjelder effektiviteten til aksialviften kun effektiviteten til viftehjulet basert på det totale trykket, sammenlignet med en komplett sentrifugalvifte, inkludert motor og kontroll, basert på statisk trykk. Det gjøres også sammenligninger mellom to komplette viftesystemer, med aksial basert på totaltrykk og sentrifugal basert på statisk trykk. Det aksiale systemet er her gitt med 20 prosent høyere effektivitetsnivå. Forskjellen mellom effektivitetsnivåene til de to viftene er ikke objektiv, men snarere en markedsføringsmetode.

Noen produsenter bruker det generelle trykket for å annonsere for produktene sine slik at de kan indikere antatt bedre verdier.
— Torben Lintrup Kirkholt

Aksialvifter kan operere på samme effektivitetsnivåer som sentrifugalvifter. Det er imidlertid klart at laboratoriedataene for aksialvifter ofte er vanskelige å reprodusere i praksis, da de er mer følsomme for forstyrrelser i installasjonsrommet enn sentrifugalvifter. Dette kan for eksempel resultere i effektivitetstap ved ombygging av eksisterende ventilasjonsanlegg til nye energibesparende aksialvifter. Her er sentrifugalvifter mindre følsomme og kan reprodusere dataene som er registrert i laboratoriet mer effektivt, selv i virkelighetens drift.

Statisk trykk er det mest passende målet

Oppsummert, selv om det totale trykket er et viktig mål på strømningsdynamikk, er det statiske trykket det mer passende målet for å analysere og sammenligne viftesystemer. Det er mer relevant og enklere å måle for ytelsen til viftesystemet i et virkelighetsscenario og brukes ofte av produsenter som et mål på vifteytelse.


Torben Lintrup Kirkholt er Managing Director i ebm-papst Danmark (Foto: ebm-papst)

 
Forrige
Forrige

Energibesparelser på 30 prosent per år for selskapet.

Neste
Neste

Medalje for lang og tro tjeneste